Esittelyssä aikuisten ja nuorten kurssi

Karate on urheilulaji, josta monella on oma mielipide. Lukemalla tämän Jani Mantereen haastattelun voit laittaa omat mielikuvasi testiin ja saada vastauksia siitä, mitä karaten harrastaminen nykyään tarkoittaa. Mantere toimii Hämeenlinnan Karateseuran puheenjohtajana ja yhtenä syksyn 2018 aikuisten ja nuorten ja myös junioreiden ryhmien alkeiskurssien valmentajana.

jani.jpg

Kenelle aikuisten ja nuorten alkeiskurssiryhmä on tarkoitettu?

Aikuisten ja nuorten alkeiskurssi on tarkoitettu 14-vuotta täyttäneille miehille ja naisille, jotka ovat kiinnostuneita omasta kunnosta tai liikkuvuudesta huolehtimisesta, itsepuolustustaitojen hankkimisesta tai yleisesti mielenkiintoisessa harrastuksessa kehittymisessä tavoitteena, vaikka musta vyö tai terveellinen säännöllinen harrastus ilman erikoisempia tavoitteita.


Kurssilla ei ole taitotasoon, yleiskuntoon tai liikkuvuuteen liittyviä lähtötasovaatimuksia, seuramme valmentajat huolehtivat siitä, että harjoitteita voidaan keventää tai koventaa yksilöllisesti. 

 

Onko kurssilla tai karatessa harrastuksena yläikärajaa?

Seuramme harrastajat ovat iältään kolmesta vuodesta yli kuusikymppisiin. Lajina karate mahdollistaa harrastuksen jatkumisen lähes läpi elämän, vaikka monien asioiden suoritustapa voi muuttua yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. 

 

Miten kuvailisit karatea lajina?

Karate on taito- ja yksilölaji, jossa harjoitellaan käyttämään koko kehon tuottamaa voimaa lyöntien, potkujen, erilaisten irrottautumisten sekä muiden kamppailutekniikoiden toteuttamiseksi joko itsepuolustustaitojen, kilpailuissa pärjäämisen tai itsensä kehittämisen vuoksi.


Karaten lajiharjoittelu muodostuu ”kolmesta koosta”, kihon (perustekniikka), kata (liikesarjat) ja kumite (parin kanssa tehty harjoittelu tai kamppailu), joista kata ja kumite ovat myös maailman karateliiton määrittelemää kaksi karaten kilpailumuotoa, joissa katassa kilpailijat kilpailevat määrättyjen liikesarjojen suorituksen paremmuudesta, kilpakaraten kumitessa, eli pistekaratessa otellaan parin paremmuudesta ikäluokan mukaisin kontaktisäännöin. Kilpakaratessa ei kuitenkaan sallita missään ikäluokassa päähän kohdistuvaa täyttä kontaktia.   

 

Miten karate eroaa lajina muista kamppailulajeista?

Karatessa lyödään ja potkitaan, judossa heitetään, on lause, jonka on monesti lausuttu. Sen lisäksi, että tämä ei ole tarkasti ottaen edes totta. 

Karate on laji, jossa jo aiemmin mainitusta kolmesta osa-alueesta kihon, kata ja kumite muodostuu melko tasaisesti harjoiteltava kokonaisuus, joka mahdollistaa lajin harrastamisen monella tavalla läpi elämän. Myös kaksi vahvaa toisitaan poikkeavaa kilpailumuotoa (kata ja kumite) tarjoavat mahdollisuuden kilpailemiseen hyvin erilaisissa kilpailumuodoissa.

Mitä voit kertoa ryhmän valmentajasta / valmentajista?

Seuramme harjoitukset ovat aina aikuisten valmentajien ohjaamia. Seuramme valmentajat ylläpitävät omaa lajiosaamistaan omalla aktiivisella harjoittelulla. Seuran valmentajien valmennusosaamista ylläpitääkseen Hämeenlinnan Karateseura kouluttaa valmentajansa jopa ammattivalmentajatasolle valmennustehtävien niin vaatiessa. 

 

Miten kuvaisit Hämeenlinnan Karateseuran toimintaa?

Seuramme toiminta on saanut palautetta kaikissa toimintaryhmissämme hyvästä hengestä ja siitä, että myös fyysisesti raskaissakin harjoituksissa on kivaa. Valmentajamme onkin aktiivisesti luomassa toisiamme kannustavaa iloista ilmapiiriä, vaikka kiitos tästä aina kuuluu koko ryhmälle. Pyrimme kuitenkin aina nousujohteiseen kehitykseen, mutta irvistelemättä.

 

Mitä karaten aloittava harrastaja voi odottaa kurssilta?

Välittömästi harrastuksen aloitettuaan pääsee kokemaan seuramme hyvän ja kannustavan ilmapiirin, jossa on mukava liikkua ja toimia. Tavoitteena on, että harjoitusten jälkeen harrastajalla on parempi fiilis, kuin tullessa. 
Karaten peruskurssin (noin 5kk.) jälkeen keskimäärin kahdella harjoituksella viikossa voi olettaa liikkuvuuden, ryhdin, keskivartalon syvien lihasten ja lihasvoiman yleisesti parantuneen. Muutos riippuu hyvin paljon siitä, kuinka paljon harrastaja on liikkunut aikaisempaa.
Lajitavoitteena on suorittaa keltainen vyö, joka onnistuu jokaiselta vähintään kerran viikossa harjoituksiin pääsevältä perusterveeltä harrastajalta. Kurssin jälkeen harrastajalla on käsitys lajin perustekniikoiden voimantuoton periaatteista ja kyky käyttää oman kehon voimaa ja massaa tuottaakseen huomattavasti suurempaa voimaa tosin aluksi karkealla tasolla. 
Itsepuolustustaitojen osalta kurssilainen on tutustunut ja harjoitellun tyypillisimmissä uhkatilanteissa toimimista, vaikka itsepuolustustekniikat ainakaan pääsääntöisesti eivät näin lyhyessä ajassa ehdi vakioitumaan ilman omatoimista harjoittelua.

 

Nykyään harrastekustannuksista on paljon puhetta, onko karate kallis harrastus?

Karate on harrastuksena todella edullinen.  Harrastuksiin liittyy monesti myös kuluja, jotka eivät kuulu kurssimaksuihin. Myös karatessa on tällaisia kuluja, joita selkeyttääkseen seura on laatinut arvion harrastuksen todellisista kuluista ensimmäisen kolmen vuoden aikana.  

 

Mikä merkitys karaten harrastajien käytättämillä eri värisillä vöillä ja valkoisella puvulla on?

Vyöt kuvaavat karatetaidoissa etenemistä, mitä ”likaisempi vyö”, sitä enemmän töitä on tehty ajatuksella. Vyöjärjestelmässä lajin aloittanut harrastaja saa valkoisen vyön, jota seuraa järjestyksessä keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja lopulta musta, joissa on myös useita tasoja.
Vyöarvot ovat tavallaan osa karaten ”koulutusohjelmaa” ja tummeneva vyönväri on myös hieno mittari omasta osaamisesta. Valmentajalle vyöarvot ovat työkalu, joka kertoo harrastajan jo hallitsemat asiat, joiden jalostaminen entistä paremmaksi on helpompaa.

Vyöarvojoissa eteneminen tapahtuu aluksi ryhmässä, mutta jatkossa vyöarvot vaihtuvat yksilöllisemmin oman panostuksen ja kiinnostuksen mukaan. 

 

Kuuluuko karateen kilpaileminen?

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, niin karatessa on mahdollista kilpailla ja vielä kahdessa täysin toisistaan poikkeavassa kilpailumuodossa tai olla kilpailematta ollenkaan. Kilpailutoiminta ei ole koskaan lajiin kuuluva pakollinen osa millään ryhmällä.
Hämeenlinnan Karateseurassa kilpailusta kiinnostuneille on normaaleiden viikkoharjoitusten lisäksi omat harjoitukset niin katassa, kuin myös kumitessa. Vakavammin kilpailevat urheilijat noudattavat myös henkilökohtaisia harjoitussuunnitelmia. Karate on myös ensimmäistä kertaa edustettuna olympialaisissa Tokiossa 2020. 

 

Karatesta monella on mielikuva ilman omaa kokemusta lajista tai sen harrastamisesta, jäikö vielä jotain käsittelemättä, josta haluaisit kertoa?

Tämä on tosiaan totta. En edes oikeasti tiedä, juontavatko nämä käsitykset pelkästään elokuvista vai jostain muusta. Haastaisinkin mielelläni jokaisen miettimään mitä oikeasti tietää ja mitä luulee tietävänsä karatesta nykyaikaisena harrastuksena. 

Seuramme järjestää laadukasta ja turvallista toimintaa 3-vuotiaiden liikuntaleikkikouluista alkaen aina eläkeikäisiin. Jos kaipaat hampaat irvessä toteutettua totista toimintaa, niin silloin ainakin Hämeenlinnan Karateseura on väärä paikka. Haastan jokaisen tähän asti lukeneen kokeilemaan aivan loistavaa harrastusta. Kokeileminen ei edes maksa mitään, seuramme periaate on, että haluamme toimintaamme mukaan ihmisiä, jotka tietävät mistä ovat maksamassa. Tästä syystä seuramme toimintaa voi käydä kokeilemassa ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi.