Kisakauden kansainvälinen avaus oli menestys

• Time to read 2 minutes
Ilona
Bertta ja Luna
Bertta
Ilona
Jimi
Luna
Niko

Osa Hämeenlinnan Karateseuran kilpailijoista osallistui lauantaina Virossa Tallinn Bulldog kilpailuun. Kilpailu oli kaikille osallistujillemme ensimmäinen tänä vuonna, itse asiassa edelliset kilpailut olivat vuosi sitten marraskuussa. Ulkomailla ei ole kilpailuissa käyty puoleentoista vuoteen. Tämäkin kilpailu varmistui kisakalenteriin vasta heinäkuussa ja viime hetkille asti muuttuvat rajoitukset ja ohjeet antoivat lisämakunsa kilpailuun valmistautumiselle. Lopulta kaikki meni hyvin ja sujuvasti. Tarvittavat koronatodistukset ja testit saatiin hankittua ennen matkaa tai viimeistään laivalla, matkustusrajoitukset Viroon tiukkenivat ennen matkaa siten että nämä tarvittiin. Toisaalta kisassakin samat vaadittiin, joten ne olisi pitänyt joka tapauksessa olla.

Kilpailu tauon aikana on ollut hyvin aikaa työstää tekniikkaa niin katassa kuin kumitessakin. Kataajat ovat ottaneet haltuunsa Shotokan tyylisuunnan katat hämmästyttävän nopeasti Sami Virtasen johdolla. Kumite porukka on päässyt tekemään hyvän peruskuntokauden, jonka lomassa on päästy harjoittelemaan myös ottelutaitoja muidenkin kuin oman seuran ottelijoiden kanssa. Kaikki kilpailijat saivat tuotua kilpatatamille harjoiteltuja asioita, tulos olisi voinut olla pienellä onnella vielä parempikin. Nyt tuomisina oli 1 kulta, 4 hopeaa ja 1 pronssi, ei hullummin viisihenkiseltä joukkueelta.

Ensimmäisenä tatamille asteli Luna Minne U16 tyttöjen katasarjassa. Luna oli sarjansa ensimmäinen suorittaja ja hän ehti jo suorittaa kata esityksensä, kun tekniset ongelmat keskeyttivät sarjan. Pitkän odottelun jälkeen selvisi, ettei sarjaa voida jatkaa nykyisellä pisteytyssysteemillä vaan loput sarjasta käytäisiin lippusysteemillä, missä tuomarit äänestävät aina kahdesta kilpailijasta jatkoon menijän. Luna voitti tästä odottelusta huolimatta ensimmäisen ottelunsa Viron Louise Grete Joosepsonia vastaan puhtaasti pistein 5-0. Valmistautumisaika seuraavaan otteluun jäi kuitenkin olemattomaksi, mikä vaikutti varmasti Lunan suoritukseen. Latvian Emilija Prihodjko vei tässä ottelussa voiton, eikä jatkopaikkaa auennut.

Luna jatkoi vielä seuraavan ikäluokan eli U18 sarjassa, jossa toisena edustajana Hämeenlinnan Karateseurasta oli Bertta Hiltunen. Lunalla oli ensimmäisellä kierroksella vastassa jälleen Prihodjko, joka vei voiton tästäkin ottelusta, tosin Lunalle kääntyi nyt jo yhden tuomarin lippu. Prihodjko eteni finaaliin asti, joten Lunalle aukesi vielä pronssiottelu paikka. Pronssiottelussa vastassa oli Liettuan Meda Kalibataite, joka vei ottelun. Bertta kohtasi sarjassa niin ikään finaalin etenevän Latvian Lana Neshinan, jolle siis kärsi tappion ensimmäisessä ottelussa. Pronssiottelussa vastassa oli Latvian Nikola Medvedeva. Äärimmäisen tiukka ottelu päättyi latvialaisen hyväksi 3-2. Lunalle ja Bertalle tästä sarjasta tuli siis sijoitukseksi viides sija.

Bertta osallistui myös naisten kata sarjaan. Tässä sarjassa hän kohtasi ensimmäisellä kierroksella Viron Karmen Vaskin vieden 5-0 voiton. Voitolla Viron Johanna Nagelista Bertta varmisti paikan finaalissa.  Finaalissa  voitto meni Latvian Lana Neshinalle.

Kilpailupäivä jatkui seuraavaksi tyttöjen U16 avoimella sarjalla, jossa Ilona Haakana otteli kultaa. Ilona voitti ensimmäisessä ottelussa Viron Venera Varlamovan 1-0 ja eteni finaaliin. Finaalissa vastassa oli Latvian Anna Jurgelevica. Ottelu päättyi tasapisteisiin, voitto ratkesi tuomariäänin 4-1 ottelua hallinneelle Ilonalle.

Ilona täydensi mitalisaalista hopealla U16 +54kg sarjasta. Viron Annaliisa Lettin jouduttua luovuttamaan, Ilona kohtasi jälleen Latvian Jurgeveligan. Tällä kertaa ratkaisevassa ottelussa voiton vei latvialainen. Latvian ottelija sai ottelun alkupuolella uramawasta kolme pistettä, Ilona sai vielä haettua pisteen tästä lyönnillä, mutta harmittavasti hyvistä yrityksistä huolimatta pisteitä ei tällä kertaa enempää herunut.

Poikien U16 -70kg sarjassa Jimi Mantere otteli Viron Saveli Bolotskihhiä vastaan. Ottelun voiton vei ulottuvampi virolainen ja Jimille tästä sarjasta tuli hopeaa. Jimi jatkoi myös avoimessa painoluokassa, jossa ensimmäisellä kierroksella vastassa oli Viron Fjodor Jegorov. Ottelu päättyi tasapisteisiin 2-2, mutta tuomarit äänestivät virolaisen jatkoon ja Jimi puolestaan eteni pronssiotteluun. Myös pronssiottelu Viron Vadim Kopolovia vastaan päättyi tasapisteisiin, tuomariäänet veivät kuitenkin tämänkin ottelun voiton virolaisen hyväksi. Jimille tästä sarjasta viides sija.

Päivän viimeisissä otteluissa Niko Mantere otteli ensin miesten -84kg painoluokassa, jossa Nikon lisäksi nähtiin toinenkin suomalainen, Nurmijärven Shotokanin Tuomas Suur-Inkeroinen. Niko otteli sarjan hopeaa, häviten vain sarjan voittaneelle Viron Albert Baranoville. Suur-Inkeroinen otteli sarjassa kolmanneksi. Niko jatkoi vielä miesten avoimeen painoluokkaan, jossa ensimmäisellä kierroksella voitti Viron Makar Navitskin 1-2. Semifinaalissa matka katkesi kuitenkin, kun vastassa oli jälleen Baranov, joka siis eteni finaaliin. Nikolle sijoitukseksi tästä sarjasta tuli pronssia. Suur-Inkeroinen eteni saman sarjan omassa lohkossaan finaaliin, jossa kohtasi Baranovin. Voitto ottelusta ja samalla koko sarjasta meni virolaiselle.

Kilpailussa nähtiin Hämeenlinnan Karateseuran kilpailijoilta useita hyviä suorituksia, mikä lupaa hyvää tuleviin kilpailuihin, vaikka kaikissa otteluissa ne eivät riittäneetkään tällä kertaa voittoon. Koronatilanteen vaihtelu luo väistämättä epävarmuutta tulevaan kilpailukalenteriin, mutta mikäli suunnitelmat toteutuvat, päästään syksyn mittaan kilpailemaan vielä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tämän kilpailun pohjalta harjoittelua on kuitenkin hyvä taas jatkaa.